Nidarosdomen og Bleken

På vei nordover, i starten av ferien, ville ikke bremsene på min jolly jumper mer. Det lyste gult på dashbordet som indikerte at jeg burde skifte bremseklosser, og det kjapt. Heldigvis hadde Tiller, rett sør for Trondheim, et Bertel O. Steen-verksted. Vi parkerte for natten og morgenen etter fikk vi levert inn bilen til reparasjon, de kunne kanskje klare å få gjort det i løpet av dagen.

Turen fra Tiller til Trondheim er ikke lang, en liten busstur bare. Jeg har med skam å melde aldri sett Nidarosdomen.

Men altså så praktfull. Jeg blir alltid rørt når jeg går inn i et kirkerom. Så mektig. Så himla vakkert.

Og at Håkon Bleken hadde utstilling der, var helt enestående. Han er den nålevende maler og tegner jeg setter høyest.

Som den komplette idiot jeg er, skjønte jeg ikke at han også var utstilt i Lavettbygget ved siden av.

Men fikk med meg Kulltegningene hans i Nidarosdomen.

Blekens egne ord om utsmykking:

For i enhver utsmykkingsoppgave ligger et bestemt krav – nemlig forholdet mellom utsmykking og rom. Disse to må ikke motarbeide hverandre, men tvert imot samarbeide. Arkitekturen må ikke knuse utsmykningen – utsmykningen må ikke bekjempe arkitekturen.

Utstillingen heter Fragmenter av et livssyn. et samarbeid mellom Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, Nidaros Domkirke, Vår Frue menighet og Kjøpmannsgata Ung Kunst. Kurator Cathrine Hovdahl Vik.

Og ja. Bertil O. Steen hadde bilen klar i løpet av dagen, og vi kunne reise videre nordover. Takk Bertil O. Steen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait