Jomfruturen

Etter måneder med bilmekking er den første turen med min Citroen Jumper gjennomført.

For en frihetsfølelse! Og så glad jeg er for at jeg har klart å gjennomføre det jeg har satt meg fore.

Å lage et lite hjem på hjul. Hjemmet heter såklart Jumper.

Med sitteplasser/sofa, seng, vask, kjøleskap, propan kokeplate, toalett, lys, selvforsynt med strøm via solcelle på taket. Et litiumbatteri som gir meg strøm i mange timer. Godt med lagringskapasitet under senga og oppunder taket. Og en varmekilde for kalde netter.
På jomfruturen måtte jeg være alene, kjenne hvordan det var å bebo Jumper. Det var fint. Superfint vil jeg si. Det beste er følelsen av frihet. Frihet til å bevege seg, ta en sidetur, stoppe inne i skogen, stoppe for å betrakte en vakker eng. En stopp ved havet. Bruke tiden. Tid til å glo, ta inn steder, lukter, stemninger.
Et mobilt hjem krever orden. Alt har sin plass, En bok eller en kopp kan ikke stå igjen på benken. Alt som ikke er bundet fast eller lagt i en skuff, farer rundt når bilen er i fart. Det er ikke slitsomt, slik jeg trodde det skulle være, det er fint alltid å komme til et hjem hvor alt er på stell, og hvor jeg vet hvor allting er. Det er heller ikke noe stress å gjøre om sofaen til en seng, selv om løsningen min er litt tungvint. Det beste hadde vært å ha mulighet for en fast seng. Men Jumper er bare 5.40 meter lang. Derfor måtte det bli en kombiløsning, å re opp senga hver kveld. Egentlig ikke noe stress, det tar 4 minutter. Ikke akkurat en evighet. I tillegg får jeg en super hestesko-sittegruppe. Det er plass til 4 til 5 personer der. Veldig hyggelig.
Jomfruturen gikk sørover fra Oslo gjennom Sverige, til Danmark og ferge hjem fra Fredrikshavn. Jumper var lunefull og gikk plutselig i noe som heter “Drive safe home”-modus. Noe som gjør at bilen går inn i en slags dvale, den mister kraft, og holder en lav hastighet, og stopper helt opp til slutt. Det er fordi hjernen/elektronikken i bilen oppfatter at noe er galt og bringer deg og bilen videre uten å sprenge motor eller andre ting. Det er litt kjedelig når man befinner seg på en motorvei. Det gikk greit heldigvis. Det verste var å stoppe på Øresundbrua mellom Malmø og Gøteborg. Fin utsikt da. En stopp på 20 minutter gjorde susen, da kunne jeg kjøre igjen. Men umulig å forutsi når det kunne skje igjen. Jeg måtte for eksempel stoppe tre ganger gjennom København.

Nå er bilen fin og frisk igjen. Et bytte av sensor for eksos/utslipp gjorde susen.
Første stopp var Hvaler. Når E6 er tilbakelagt og tunnellen er passert, da åpner landskapet seg, Dette flate vakre landskapet som er som et tilbakeblikk på hvordan isen har formet øyene og steinene. Så vakkert. Blått i blått. Sølv i havet, gull i solnedgangen.
Så en tur til Skjeberg, like fint, nydelig kulturlandskap, og små viker hvor sommerturistene kan slå leir. Jeg fant meg en slik vik.
Fjällbacka, stedet hvor det stadig vekk begås et mord, i hvertfall i krimromaner skrevet av Camilla Läckberg. Men stedet er en vakker, søvnig og fredelig liten plass i Västra Götaland. En evig strøm av turister, men sånn er verden blitt. Det er på ingen måte i nærheten av en smertegrense, men man går litt i sikksakk mellom turister som ikke har fininnstilt retningssansen. Vel verdt et besøk.
København. Digger den byen. Og fin å campe i også. En trivelig plass litt utenfor sentrum, i det nordvestre hjørnet.
Apropos camping. Mange steder kommer man ikke utenom campingplasser. De er ofte helt greie. Og fint å stå litt i utkanten av dem. Men andre tettsteder og byer har også bobiloppstillingsplasser. De er fine, og ofte sentrumsnære. Det finnes apper som kan fortelle deg hvor de befinner seg.
Roskilde. Der også på campingplass. Men så fin. Den ligger med utsikt mot Roskilde, og ligger helt nede ved vannet. Fantastisk utsikt å våkne opp til. Muligheter for lange promenader. Så stor at man ikke merker så mye til andre campere.
Fredrikshavn. En fin bobiloppstillingsplass ved Fredrikshavn mot Skandinavias største palmestrand. Et sjarmerende sted med en uendelig lang strandpromenade, med solsenger, hvit sand og palmer for de som drømmer om sydligere breddegrader.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait